BYZE'DEN SELMYDESOS'A (VİZE - KIYIKÖY 2 GÜNLÜK TREKKİNG)
- Limit :25
- Kalan :25
- Gerekli Kredi :2.200 K.
Etkinlik No | 3524 | |
Etkinlik Türü | Konaklamalı Trekking | |
Etkinlik Tarihi | 21.12.2024 Cumartesi | |
Etkinlik Yeri | Kırklareli / Vize / Kıyıköy | |
Etkinlik Süresi | GÜNÜBİRLİK | |
Etkinlik Sorumlusu | OğUZ TEKERASLAN |
Üyelik | Herkese Açık | ||
Lisans | Gerekli Değil | ||
Son Katılım Tarihi | 13.12.2024 Cuma | ||
Puan Sınırı | Sınırlama yok | ||
Zorluk Seviyesi | 4 | Orta |
Detaylar
İki dere ile beslenen iki barajlı ve doğası zengin, balığı bol KIYIKÖY
Doğal güzellikleri ile öne çıkan gerek doğası ve gerek tarihi mirası ile zengin Kırklareli'nin Vize ilçesinde bulunan ve balıkçı beldesi olan Kıyıköy'de 2 günlük tarih ve doğal güzelliklerle iç içe olacağımız doğa yürüyüşü gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda sahil kasabası Kıyıköy'de güzel bir akşam geçirip İstanbul'un yorgunluğunu üzerimizden atacağız.
Yüksek bir tepeden Karadenizin hırçın dalgalarını selamlayan, İmparator Neron gibi Roma ve Bizans imparatorlarının sayfiye yeri olan Kıyıköy’de denizin mavisini, ormanın yeşilini ve tarihin güzelliklerini 2 gün boyunca bir arada yaşayacağız.
Program Özeti:
-
1. gün ( 21 Aralık Cumartesi )
-
Vize Kalesinden Cennet Şelalesine Doğa Yürüyüşü,
-
11 km, tarihi teması da olan orta zorlukta doğa yürüyüşü.
- Yürüyüşe Vize merkezden başlayacağız, göreceğimiz tarihi yapılar;
- Vize meydanı, Kale mahallesi
- Hasanbey camii
- Ayasofya Cami
- Vize Kalesi
- Asma kaya mağaraları
- Cennet Şelalesi (Bitiş)
- 1. gün akşamı yürüyüşten sonra Kıyıköy'deki otelimize geçiyoruz, akşam yemeği için dileyenlerle otelde canlı müzikli akşam yemeğine katılıyoruz, deniz manzaralı otelimizde hoş vakit geçiriyoruz.
-
2. gün ( 22 Aralık Pazar )
-
Selmydesos kalesinden Aya Nikola Manastırına, Kıyıköy Doğa Yürüyüşü,
-
yaklaşık 11 km, orta kolay seviyede.
- Kahvaltıdan sonra, başlangıç Kıyıköy Kalesi, Kıyıköy içi, tarihi rum evlerini göreceğiz.
- Liman (Kale Liman Kapısı, Şapel)
- Orman İçi patikalardan geçeceğiz.
- Mağara göreceğiz.
- Aya Nikola (Manastır) tarihin ilk kaya manastırlarından...
- Buraya kadar 10 km. devam etmek isteyenlerle 4 km Servez Koyu yürüyüşü yapılabilir.
- İsteyen Pazar günü hiç yürümeyebilir, deniz manzaralı otelin ve Kıyıköy sahil kasabasının tadını çıkarır, dinlenir.
Kıyıköy...
Karadeniz kıyısındaki bu beldenin etrafı ormanlarla çevrili olup Pabuçdere ve Kazandere dereleri de Karadeniz'e bu beldeden dökülmektedir. Yöre halkının geçim kaynağı balıkçılık ve ormancılıktır. Dünyanın en eski taş oyma manastırlarından Aya Nikola Manastırı burada bulunmaktadır.
Kıyıköy, Trakya'nın yegane karaçam (Pinus nigra) ormanlarının bulunduğu değişik bitki türlerini de bünyesinde bulundurmaktadır. Bunların başında karaçam, Macar meşesi, sapsız meşe, saçlı meşe, doğu gürgeni, kara gürgen, dişbudak, kayın, akçaağaç, ıhlamur ve kızılağaç gelmektedir. Ayrıca koruma alanında, karaca, yaban domuzu, kurt, çakal, sansar, tilki, porsuk, tavşan gibi hayvanlar yaşamaktadır. Ayrıca, Karyalılarca kurulduğu kabul edilen Kıyıköy'ün antik çağdaki adı Salmydessos'tur.
Kıyıköy'ün adı;
- Bizans döneminde: Salmydessos
- Osmanlıdan 1960'a kadar: Midye (Hala kimliğinde doğum yeri Midye yazan vatandaşlar vardır.)
- 1960'dan günümüze: Kıyıköy
Kıyıköy Mağarası
Şehir merkezine 2 kilometre uzaklıktaki bu mağaraya, Vize-Kıyıköy yolunu takip ederek ulaşılabiliyor. Burası bir kireçtaşı mağarası ve deniz seviyesinden 25 metre yukarıda bulunuyor. İçinden küçük bir yeraltı deresi geçen mağara, kırmızı kelebeklere ev sahipliği yapıyor ve etkileyici bir doğa harikası olarak ziyaret edilmeyi hak ediyor.
Kıyıköy Kalesi
6. Yüzyılda İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen kale, sonradan Bizans İmparatorluğu’nun önemli sınır karakollarından biri olarak iki yüz yıl boyunca kullanılıyor. Surları 5 metre yüksekliğinde olan Kıyıköy Kalesi, Kazandere ve Pabuçdere arasındaki bir yamaçta yer alıyor. Kalenin etrafında, yine aynı dönemlerden kalan kule kalıntıları da görülebiliyor.
Kazandere ve Pabuçdere
Kasabanın iki yanından geçerek Karadeniz’e dökülen bu dereler, doğal sit alanı olarak koruma altına alınmış bulunuyor. Bölgenin en popüler plajları da yine bu alanda yer alıyor. Alabalık, sazan ve kefal bol bulunuyor.
Aya Nikola Manastırı
Dünyanın en eski taş manastırlarından olan Aya Nikola Manastırı devasa bir kaya parçasının içine oyulmuş. 6. yüzyıldaki Jüstinyen dönemine ait olan manastırın zemin katı kilise, bodrum katı ise ayazma olarak kullanılmış. İçinde ayrıca çok sayıda keşiş hücresi de bulunuyor. Tüm bu özellikleriyle birlikte Aya Nikola, dünyanın en eski taş oyma manastırıdır.
Tarihi resimde görünen ön kısım tahrip olduğundan şu anda yoktur.
BYZE- AYANA (VİZE-KÜÇÜKYAYLA)
Cittaslow (sakin şehir) ünvanlı ilçelerimizden Vize, tarihte değişik isimlerle anılmış. Byzia, Bizye, Bida, Biza, Vyza, Vizii ve son olarak da Vize olarak bilinmektedir. İsmin kökü Byzas'tan gelmekte olup Byzas Poseidon'un bir oğlunun adıdır. Aynı zamanda Byzas, Trak dilinde keçi anlamına gelmekte olup Trakların çokça kullandıkları bir isimdir. Ayrıca Byzas isimli efsanevi bir Trak Kralının adından geldiği söylenir ki bu Byzas Su Perisi Semestra'nın oğludur. Yunan Mitolojisinde Kaynak Perisinin adı Byzia'dır. Vize'nin her dönemde isminin suyunun bolluğu ile anıldığı düşünülürse bu da akla yatkın bir ihtimaldir.
Kırklareli’nin doğusunda yer alan Vize, antik bir kent olması sebebi ile oldukça popüler bir ilçedir. Bünyesinde pek çok önemli tarihi yapıları barındırmaktadır. Tarihi yapılarının yanı sıra harika doğal güzellikleri ile de ön plana çıkmaktadır.
Küçük Ayasofya Kilisesi (Gazi Süleyman Paşa Camii): İmparator I. Justinianus (hükümdarlığı 527-565) döneminde inşa edilen ve daha sonra Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen eski bir Bizans dönemi Ortodoks kilisesidir. Ortodoks Bazilika planında tasarlanan kilise, Apollon Tapınağı'nın temelleri üzerine yığma taş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Haç şeklindeki kilise, üçer sütunlu iki sıra sütunlu bir nef, iki koridor ve bir uçta apsisten oluşmaktadır. Orijinal ahşap çatısı 12. ve 13. yüzyıllarda yüksek bir kubbe ile değiştirilmiştir. Yapı, normalde Bizans mimarisinde görülmeyen farklı bir tarz olan kubbe etrafında tonozludur. Camiye dönüştürüldükten sonra ismini Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'dan almıştır.
Vize Kalesi: Antik Roma döneminde inşa edilmiş bir surdur. Şehrin kuzeybatısında yer almaktadır. Kalenin ilk olarak M.Ö. 72-76 yıllarında inşa edildiği ve I. Justinianus döneminde yeniden canlandırıldığı düşünülmektedir. Kale, 50 cm × 80 cm (20 inç × 31 inç) ve 100 cm × 150 cm (39 inç × 59 inç) boyutlarında taş bloklardan oluşan temeller üzerine temiz kesme taşlardan ve moloz taştan inşa edilmiştir. Kuzey duvarındaki taşların mavimsi rengi, bu bölümün Geç Bizans döneminde Paleologos Hanedanlığı döneminde yeniden inşa edildiğini göstermektedir. Kale iç içe geçmiş iki surdan oluşmaktadır. Batı ve güney sur duvarları sağlamdır. Kalede bulunan taş üzerine Grek harfleriyle kazınmış bir yazıtta "Burada Aulus Pores'in oğlu Firmus ile Kenthes'in oğlu Rytes'in oğlu Aulus Kenthes ve Hyakinthus'un oğlu Rabdus'un yönetiminde gözetleme kuleleri inşa edilmiştir." yazmaktadır. Kırklareli Müzesi'nde sergilenmektedir.
Antik Tiyatro (Odeon): Geç Roma döneminde 2. yüzyılda inşa edilen ve Trakya'da bilinen tek açık hava tiyatrosudur. Çömlektepe tümülüsü için yürütülen arkeolojik kazılar sırasında 1998 yılında keşfedilmiştir. Roma tiyatrosunun halen mevcut olan bölümleri, koltuklar arasında koridorlar bulunan cavea (seyirci koltukları), scaenae (sahne) ve orkestradır. Sahnenin arka planı olan scaenae frons'a ait kabartmalar Kırklareli Müzesi'nde sergilenmektedir.
Vize parkurunda mağaralar
Otelimizde tüm odaların çoğu deniz manzaralıdır.
- Etkinlik ücretine kahvaltı dahildir, konaklama ücreti dahil değildir, otele ödenecektir.
2 kişilik odalarda konaklama ücreti tek kişi 1350 TL'dir, tek kişi farkı 750 TL'dir.
Kahvaltı sıcakları haşlanmış yumurta, sigara böreği, patates cipsi, soslu sosis, simit, mini kek, 5 çeşit peynir 3 çeşit zeytin, salam, salatalık, domates, yeşillik, reçeller, bal, pekmez, tereyağı, çay, nescafe ekmek büfede mevcut olanlardır ve ücretsizdir. Türk kahvesi ücretlidir.
Notlar:
- Verilen mesafeler yaklaşık mesafelerdir.
- Yürüyüşlerimizde doğa yürüşüne uygun kıyafet seçimlerinde dikkatli olunması gerekmektedir.
- Katılımcılar doğaya çıktıklarında risk altına gireceklerini bilmelidirler ve bunu göze alarak faaliyetlere katılmalıdırlar.
- Bu faaliyet bir doğa sporudur. Gezi ya da kültür turu etkinliği gibi dakika dakika planlanmış programlarımız yoktur, doğada arazi ve hava koşullarına bağlı değişiklikler olabilir.
- Lider grup ve rota şartlarına göre değişiklik yapabilme yetkisine sahiptir.
- Etkinlikten önce bilgilendirme amaçlı WhatsApp grubu açılacaktır.
- Etkinlik ücretine ulaşım, rehberlik, ara transferler ve sabah kahvaltısı dahildir.
- Odalar 2 kişilik ve 2 ayrı yataklı olup, çiftler için çift kişilik (double) yatak da bulunmaktadır.
- 2 kişilik odalarda konaklama ücreti tek kişi 1350 TL'dir, tek kişi farkı 750 TL'dir.
- Etkinlik maliyeti 27 kişilik araca göre hesaplanmıştır, daha az kişiyle gidilirse maliyette değişiklik olabilir.
Görüşmek üzere...
Etkinlik Sorumlusu
Whatsapp İletişim: Oğuz Tekeraslan - 0532 410 08 05
Etkinlik Zorluk Seviyesi : 4 - Orta
- Kondisyon :Kondisyon gerekirir.
- Arazi :İrtifa değişimi fazladır.
- Parkur :Çoğunlukla arazide orman içinde yürünür. Çalı ve sık bitkilerle karşılaşılabilir
- Mesafe :10-20 Km arasında değişir.
- Kimler Katılabilir : Daha önce yürüyüş tecrübesi olan ve yürüyüş malzemeleri eksiksiz olanlar katılabilir.
* Bu döküman Türkiye Dağcılık Federasyonu standartları baz alınarak hazırlanmıştır.
Ferdi Kaza Sigortası Yaptırılması Katılımcının İnsiyatifindedir.
Sportif etkinliklerimiz T.C.İstanbul Valiliği İl Spor Müdürlüğü ve
Spor federasyonlarımız tarafından onaylanan yıllık faaliyet planımız çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Doğa TÜRSAB üyesidir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı A Sınıfı Seyahat Acentası
Belge No : 17364
Duraklar
06:30 | Kartal | W646+CH |
06:37 | Esenkent Metro | W5C8+7F |
06:40 | Maltepe Kopru | W4PQ+H8 |
06:42 | Maltepe Kapet | W4QM+MX |
06:45 | Kucukyali KadirHas | W4XF+8F |
06:50 | Bostanci | X474+PF |
06:53 | Kozyatagi | X3FX+MV |
06:55 | Goztepe Koprusu | X3RH+94 |
07:05 | Kadikoy Evlendirme | X2RQ+RM |
07:20 | Yildiz Sait Ciftci | 3225+R9 |
07:25 | Mecidiyekoy-M.Muhallebicisi | 3X8W+QM |
07:30 | Halicioglu | 2WXW+P5 |
07:33 | Cevizlibag | 2W86+M4 |
07:35 | incirli - Omur | XVXF+86 |
07:40 | Sefakoy | XQXX+HC |
07:45 | Avcilar - Pelikan AVM | XPR7+CX |
07:55 | Beylikduzu - BAUHAUSE | 2M64+46 |
08:00 | Beylikduzu - AUTOPIA | 2J9M+G8 |
- İstanbul'dan çıkış saatini çok uzatmasından dolayı bu durakların haricinde aracımız durmayacaktır.
- Zamanlar tahminidir. Trafiğe göre değişiklik göstere bilir.
- Açılacak olan Whatsapp grubundan aracı izleyebileceksiniz
Gerekli Malzemeler
Doğa Yürüyüşü İçin Önerdiğimiz Malzemeler :
Küçük sırt çantası: Yürüyüş sırasında yedek giysi, yağmurluk, krem, fotoğraf makinesi , atıştırmalıklar gibi sık kullanacağınız malzemelerinizi koyacağınız 20-30lt kapasiteli, bir sırt çantası.
Çantada Bulunması Gerekenler: Temel İlkyardım Malzemeleri, düdük, kafa feneri, mevsime göre yedek kıyafet, yeteri kadar aperatif yiyecek.
Ayakkabı: Etkinlik bir doğa yürüşü içeriyor ise mutlaka bileği saran yürüyüş botu kullanmalısınız. Etkinlik bir tültürel gezi ise rahat bir ayakkabı seçebilirsiniz.
Tozluk: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde turlarda tozluk bulundurabilirsiniz. Bileğinizden dizinize kadar kapatır ve botunuza taş, toprak, çamur, kar girmesini engeller. Ayrıca olası çamurlu bir parkurda kıyafetiniz temiz kalır.
Yağmurluk: Yağmur ihtimali olan zamanlarda su geçirmez mont/ceket veya panço kullanabilirsiniz. Panço sırt çantanız dahil sizi baştan diz altına kadar yağmurdan korur.
Baton: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde tercih edebilirsiniz. Özellikle yokuşlarda çok faydalıdır. Ayak ve dizlere binen yükü çift baton kullanımda neredeyse %25'e kadar azaltır.
Baş: Mevsime göre, bere, buff, şapka kullanılabilir.
Üst: Hava Şartlarına göre en üst katman için mont yada yağmurluk veya polar tercih edilebilir. Alt katman için termal çabuk kuruyan tshortlar kullanılmalıdır. Kesinlikle pamuklu kıyafet kullanılmamalıdır.
Alt: Sentetik kumaşlı rahat pantolonları tercih edilmelidir. Bu tür kumaş ıslansa bile çok çabuk kurur ve ısıyı muhafaza eder. Pantolonların kargo tipi bol cepli olmasında fayda var. Mevsime göre kısa pantolonla da yürüyebilirsiniz. Doğa sporlarında kot pantolon kullanılmaz.
Matara: En az 1 lt’lik su kabı. Termos kullanılabilir. Ağırlık dikkate alınmmalıdır.
İlkyardım: Rehberlerimizde ilkyardım malzemeleri olmasına rağmen sizde küçük bir ilkyardım çantası bulundurabilirsiniz.
Deniz-Göl: Eğer katıldığınız etkinlikte deniz, şelale, göl veya doğal termal havuz varsa yanınızda mayo/şort ve ince havlu bulundurmanızı öneririz.
Kişisel: Kişisel bakım malzemelerinizi unutmayın. Etkinliğe göre Diş fırçası, macunu, koruyucu kremler, parfüm, hijyen ürünleri gibi. Bunlar dışında şarj cihazlarınızı unutmayın.
Doğa Yürüyüşleri Bir Sportif Faaliyettir.
Sportif Faaliyetler için günlük kıyafetler uygun değildir.