ÇAMLIHEMŞİN KAÇKAR YAYLALARI
- Limit :14
- Kalan :0
- Gerekli Kredi :1000 K.
Etkinlik No | 2140 | |
Etkinlik Türü | KONAKLAMALI ETKİNLİK | |
Etkinlik Tarihi | 17.07.2023 Pazartesi | |
Etkinlik Yeri | RİZE / ÇAMLIHEMŞİN / GİTO - POKUT - GALER DÜZ | |
Etkinlik Süresi | 7 Gün 6 Gece | |
Etkinlik Sorumlusu | MüRSEL BİLİR |
Bu Etkinlik 2.382 defa incelendi.
BU YAZ YİNE DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NİN MUTLAKA GÖRÜNECEK YERLERİNDEN ÇAMLIHEMŞİN KARÇAL DAĞLARININ ETEKLERİNDE BULUNAN YAYLALARIN GÖLLERİN BULUTLARIN ÜZERİNDE GEZİNECEĞİZ.
ETKİNLİK TARİHLERİ:
Gidiş : 17 Temmuz 2023 Pazartesi (Rize-Pazar saat 09.00)
Dönüş : 22 Temmuz 2023 Pazar (Rize-Pazar saat 19.00)
TAHMİNİ MALİYET:
-Web Üyelerine : 8.800,00 TL
-Kulüp Üyelerine : 8.600,00 TL
-Kapora : 1.000,00 TL
-Kapora kayıt sırasında İstanbul Doğa kredisi ile ödenecektir. Etkinliğe katılıp kaparo ödeyenler, 16 Haziran 2023 Cuma gününe kadar kalan bakiye ödemeleri gerekecektir. Etkinliğe 30 gün kala, etkinlikten çıkmak isteyene kaparo iade edilir.
-Etkinlik yeter sayısı 13 kişi olduğunda kesinleşecektir. 13 kişi maliyet Web üyelere 9.200,00 TL, kulüp üyelerine 9.000,00 TL olacaktır.
-Tahmini maliyet bugünkü akaryakıt maliyetlerine göre hesaplanmıştır. Etkinlik süresi başlangıcında akaryakıt fiyatlarında artış olması halinde maliyete eklenecektir.
ETKİNLİĞE KAYIT OLMAK İÇİN :
- Siteye giriş yaptıktan sonra, “etkinliğe katil” butonuna basınız.
- Etkinliğe katılmak için yeterli krediniz yoksa, kredi kartı ya da Havale - EFT ile kredi yükleyiniz.
- Krediniz hesabınıza yüklendikten sonra, seçtiğiniz etkinliğe girip “etkinliğe katıl” butonuna basarak kayıt olunuz. Bağış makbuzuna etkinlik açıklaması yaparak kesiniz.
- Etkinlik öncesinde bir Whatsapp grubu kurulacak, bilgi paylaşımı Whatsapp üzerinden yapılacaktır.
MALİYETE DAHİL OLANLAR:
Kalınacak yayla evlerinde rahat edilmesi için Otel odaları twin (iki yataklı tek oda) olarak ayarlanmıştır.
- 6 Gün köy-yayla evi konaklama
- 6 Gün akşam yemeği ve kahvaltı
- Rize - Pazar / Çamlıhemşin / Rize – Pazar tüm yol ara transferler
MALİYETE DAHİL OLMAYANLAR:
-Öğle yemekleri
-Kişisel harcamalar
-Park giriş ücretleri
-Bireysel kaza sigortası
PARKUR / ROTA BİLGİSİ:
Mesafe : Günlük ortalama 10 km. (6 gün 60 Km)
Zorluk Derecesi : Orta zorlukta
İrtifa Kazancı ve İrtifa Kaybı: İrtifa kazancı 600 metre. İrtifa Kaybı : 800 metre.
Parkur : Orman, vadi, patika, toprak yol.
Kimler Katılabilir: İyi kondisyon gerekir. İlk katılımcılar için uygun değildir.
Not 1: Katılımcılar sitede bulunan standart malzemeler tıklayarak yanına almaları önemlidir.
Not 2: Bölgenin yağmurlu ve bulutlu olması nedeniyle mutlaka yağmurluk ve bileği kavrayan sağlam botlar, yüksek yerler dağlık ve çıplak olduğundan güneş gözlüğü, fötr şapka, güneş kremi, suların soğuk olması nedeniyle dudak kremi yanınıza almanız gerekmektedir. Ayrıca göle girmek isteyenler mayo ve şort yanlarına almaları gerekmektedir. ÇAMLIHEMŞİN VE YAYLALARI:
ÇAMLIHEMŞİN
İlçenin eski adı olan "Vica" ya da "Vija", Lazcada "maden su, ılıca, kaplıca" anlamına gelir ve Kartvel kökenli *weʒ₁- formdan gelir. Çamlıhemşin'in eski adı Vicealtı'dır. Cumhuriyetin ilanından önce 1922 yılında karakol merkezi oluşturuldu. 1953'te ise Ardeşen ilçe olunca Vicealtı, Çamlıca adı ile bu ilçeye bağlandı. 1954'te bucak binası yapıldı. 1955'te belediye kuruldu. Çamlıhemşin adını alarak ilçe haline getirildi. Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin, İspir, İkizdere ve Yusufeli ilçeleri ile sınırları olan Çamlıhemşin; Doğu Karadeniz Bölümü'nde Rize ilinin ilçe merkezlerinden biri olup, kıyıdan içeride Fırtına Deresi vadisi 41.8 kuzey enlemi ile 41.01 doğu boylamının kesinleştiği noktada, vadi tabanında denizden yüksekliği 300 metre dolayında bulunmaktadır. Bazı mahallelerde ise bu yükseklik 700 metreyi aşmaktadır. İlçe, toplamda 885 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Bu alanın %80'i ormanla kaplı, dağınık ve tepelik alanlardan ibaret olup, düz alanlar hemen hemen yok gibidir. Çamlıhemşin, Rize ilinin denize sınırı olmayan ilçelerinden biridir. Denizden güneye doğru 22 km'lik kara yolu uzunluğunda ve içeridedir. İlçenin güneyi, doğu-batı doğrultusunda kavis çizen ve denize paralel olan, yükseklikleri 2.000-4.000 metreyi bulan Kaçkar Dağları ile çevrilidir. Bu dağ silsileleri içinde 3.932 metre yüksekliğe sahip Kaçkar Dağı yine yüksekliği 3.711 metreye ulaşan Verçenik Dağı ve yükseltileri 2.000 metreyi geçen birçok dağ ve tepeleri mevcuttur. Kaçkar Dağları üzerinde jeomorfolojik olaylar sonucu oluşmuş birçok irili ufaklı krater gölleri mevcuttur. Büyük Deniz Gölü, Meterez Gölü, Yıldız Gölü, Dönen Gölü, Serincef Gölü ve Kara Göl bunlardan bazılarıdır. Arazinin meyilli olması nedeni ile ilçedeki akarsular 70 km'lik bir uzaklıktan 3.000 m rakımdan 0 rakıma düşmektedir. İlçe merkezinden geçen Fırtına Deresi'nden dolayı da Fırtına Vadisi olarak anılır. Fırtına Deresi, Kaçkar ve Verçenik vadilerinden gelen Elevit Deresi ve Palovit Deresinin birleşimi olan büyük dere ile Hala Deresinin (Ayder Deresi) birleşmesinden oluşur. Fırtına Deresi Pazar, Ardeşen sınırından Karadeniz'e dökülür. Çamlıhemşin Rize İlinin 11 ilçesi içinde gerek toplam ilçe nüfusu gerekse merkez nüfusu bakımından en küçüklerindendir. İlçe kilometrekareye 16 kişilik nüfus yoğunluğu ile ilin tenha ilçelerinden biridir. İlçe nüfusu 2020 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre ise toplam 6.924 olup, merkez nüfusu 1.778, köylerin nüfusu ise 5.146'dır.[5] 6 mahalle ve 27 köyden oluşmakta olup, yöredeki nüfusun büyük bir kısmı mevsimlik işçi olarak kışın büyük şehirlere çalışmaya gitmekte, yazın ilçeye dönmektedir.
Gito Yaylası, son yıllarda gezginler tarafından keşfedilmiş, 2000 metre yükseklikte görmeye gelenlere can alıcı manzaralar sunan Rize’nin el değmemiş muhteşem bir yaylasıdır. Engebeli ve dik yoluna rağmen doğa tatili arayanların, nefes kesici bulut denizini görmek isteyenlerin, kamp yapmak isteyenlerin uğrak noktası olma yolunda ilerliyor. Genelde hayvancılıkla uğraşanların yaz aylarında gelip bu faaliyetini sürdürdüğü bir yerdir. Şimdilerde şehir stresinden biraz olsun uzaklaşmak isteyenlerin, trekking severlerin ve doğa aşıklarının en çok tercih ettiği yaylalardan biri haline gelmiş durumda.
Badara Yaylası, Rize ilinin, Hemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 1850 metredir. Badara Yaylası Hemşin ilçesinin yaylası olarak bilinsede genellikle Çamlıhemşin ilçesi yolundan ulaşılır. Yayla bir tepe üzerinde düz bir alanda kuruludur. Az sayıda ahşap ev bulunan yaylanın isminin bilinmesi ve tanımasıyla işletmelerin sayılarının arttığı görülmüştür. Diğer yaylalarımızda olduğu gibi hayvancılık ön plandadır. Gito Yaylasının hemen aşağısında bulunan yayla Gito'ya gidenlerinde sık sık ziyaret ettiği bir yer konumundadır.
Pokut Yaylası; Çamlıhemşin İlçesi’nin güneyinde, Fırtına ve Hala derelerinin oluşturduğu vadiler arasında yer alan yayla, orman üst sınırı civarında 2032 metre yükseklikte yer alırlar. Doğa yürüyüşü yapmak ve dinlenmek için ideal bir ortam sergileyen yaylalar, zengin biyolojik çeşitliliklerinin yanı sıra emsalsiz bir sivil mimari yapıya sahiptir. Çamlıhemşin İlçesi’ne 15 kilometre mesafede bulunan yayla özgün mimarisiyle ilgi çekicidir. Sisli manzaraları ve otantik ahşap evleri yaylaya masalsı manzaralar sunar. Yaylada pansiyon olarak hizmet veren yayla evlerinde konaklama imkanı sağlanmaktadır.
Elevit, Çamlıhemşin İlçesi'nde 1884 metre rakımda bulunur. Yayla daha çok gurbetçiler tarafından yaz aylarında ziyaret edilmektedir. Konaklama imkanı bulunan yaylanın geleneksel yayla evleri de ilgi çekicidir. Elevit Yaylası, horonları ile ünlü olması nedeniyle Ağustos aylarında yapılan şenlikleri ile de dikkat çeker. Başta yaban keçisi olmak üzere Karadeniz'e özgü diğer yabani hayvanlar da bulunur.
Sal Yaylası, 2070 metre yükseklik ile Sal Yaylası Rize içinde bulunan yaylalara oranla biraz farklı. Çünkü Sal Yaylası çevresinde nehir veya ırmak bulunmuyor. Ünlü Pokut Yaylası’na yaklaşık 15 dakikalık uzaklıkta bulunan Sal Yaylası etrafı Hemşin mimarisi ile yapılmış evlerle sarılı. Kendinizi adeta bir Avrupa köyünde hissedeceğiniz yerleşim yapısıyla dikkat çekiyor. Tamamı ahşap olan evlerin uyumu görülmeye değer. Sal Yaylası hakkında bir diğer bilgi ise buranın sadece bir köy tarafından kullanılıyor olması. Çinçiva Köyü sakinlerinin kullandığı Sal Yaylası özellikle Temmuz ayından itibaren ilgi görmeye başlar ve bu Ekim ayına kadar da devam eder.
Hazindak Yaylası; 1.900 metre yükseklikte Ayder yaylası üzerinden geçilerek, Kavron yaylası istikametinde veya Pokut yaylasından yürüyerek ulaşım sağlanabilmektedir. Ayder vadisi ile Palovit vadisi arasındaki sırt üzerinde yer alır. Buraya,Hamlakit Yaylası'ndan da yaya olarak gidilebilir. Evlerin çoğu ahşap dokuya uygundur.
Ayder yaylası, ülkemizin doğal cennetlerinden biri olarak bilinir. Ayder, Rize ilimizin Çamlıhemşin ilçesinin yaklaşık 20 km güneyinde bulunan 1500’e yakın rakımda olan Kayın ve Ladin ormanlarının içerisinde bulunan bir yayladır. Osmanlı devletinin kuruluş yıllarında bölgede, Hala vadisinde yaşayan insanlar tarafından kurulmuştur. Ayder geçmişte yayla olarak kullanılmamış Hala vadisi sakinleri tarafından dinlenme yeri olarak tercih edilmiştir. Ancak günümüzde turistik gezilerde Karadeniz’in en çok tercih edilen doğal cennetlerinden biridir. Ayder Yaylası’nın kaplıcaları en çok tercih edilen yerlerden biridir. Burada bulunan kaplıcaların şifalı olduğu halk arasında söylenmektedir. Günümüzde yurtiçi ve yurt dışından birçok turiste ev sahipliği yapan yayla oldukça büyüleyici bir havaya sahiptir. Karadeniz turu yapmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biri olan Ayder yaylası Mayıs ila Eylül ayları arasında yoğun bir şekilde tercih edilen bir bölgedir.
Huser Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı yayla 2328 rakımdadır ve 45-50 civarı ev barındırır. Yayla, Çamlıhemşin ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Huser Yaylası turizm açısından yüksek potansiyele sahip bir yayladır.Turizm, Huser Yaylası'nda kendiliğinden artmaktadır. Bölgede bulunan doğa merkezli aktivitelere artan talep, yaylayı kısa süre içerisinde cazibe merkezine dönüştürmüştür.Turistler yaylaya genellikle sis denizini izlemek için günübirlik gezi turlarıyla gitmektedirler.
Kavrun, Yaylası Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olmak üzere iki kısma ayrılır. Rakımı en düşük 1980 en yüksek 2350 metredir.
Rize il sınırları içinde kalan Kavrun Yaylası, Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olarak anılmaktadır. Aşağı Kavrun yukarıdakine birkaç km mesafededir. Fakat Aşağı Kavrun yerine Yukarı Kavrun daha bir rağbet görmekte ayrıca Aşağı Kavrun Yaylasına oranla Yukarı Kavrun daha büyüktür. Ayrıca etrafında göller bulunmaktadır. İşin en keyifli yanlarından biride zor yollardır. Yaylalarda dolaşırken en keyif anlardan biride yollardır. Kendinizi vahşi doğanın içinde buluyorsunuz. Bir yandan sis bir yandan dar toprak yollar, aniden yolda önünüzden akıp giden bir su, bu su yolu böldüğü için zaman zaman arabadan inip derinliğini kontrol etmeniz gerekiyor. Dar, bir tarafı yemyeşil orman diğer tarafı uçurum adeta adrenalin yaşatıyor.
Samistal, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayladır. İlçe merkezine 22 kilometre uzaklıkta olan yaylanın rakımı 2450 metredir. Yaylada bir zamanlar 250 hane bulunmaktaydı. Sal şekilli büyük taş kütlelerinden oluşan yayla, taş evlerin ile dikkat çekmektedir. Yaylada bir konaklama tesisi yoktur.
ETKİNLİK PROGRAMI:
1. GÜN (17 Temmuz – Pazartesi) : Rize Artvin (Pazar) havalimanından saat saat 09.00 da katılımcıları aracımızla alınarak etkinliğe başlamış olacağız. Öncelikle yol üzerinde kahvaltı yapacağız. Kahvaltıdan sonra Ardeşen ilçesinden Fırtına deresinden manzara eşliğinde Çamlıhemşi’ne devam edeceğiz. Fırtına deresinde bulunan Çinçuva Cafe’de şırıl şırıl akan fırtına deresi üzerinde harika manzara eşliğinde kahve-çay içeceğiz. Tarihi kemer köprüleri de görmüş olacağız. Araçla Çad vadisine doğru tarihi muhteşem Zil Kaleden Palovit Şelalesine gideceğiz. İlk yürüyüşümüzü Palovit şelalesinde yaklaşık 8 km (gidiş-dönüş) kolay bir yürüyüş yapacağız. Akşam araçla konaklayacağımız GİTO KAÇKAR DAĞ EVİNE gitmiş olacağız. Akşam yemeğinden sonra istirahate çekilmiş olacağız.
2. GÜN (18 Temmuz – Salı) : Kahvaltıdan sonra Gito Yaylasından en güzel yaylalardan (sizleri büyüleyecek) bulutların üstünden Badara Yaylasına yürüyüş (13 km) – Badara Yaylasından – Gito Yaylasına dönüşle tamamlamış olacağız. Yemekten sonra ateş yakıp tulum – horon yapabileceğiz.
3. GÜN (19 Temmuz – Çarşamba) : Kahvaltıdan sonra araçla Çad Düzüne gideceğiz. Çat Düzünden yine güzel yaylalardan şarkılara destan olan (Hemşinin Yaylaları Yaz Gelince Şen Olur) Elevit Yaylasına (13 km) yürüyüşle gidiş-dönüş yapacağız. Akşam ikinci konaklayacağımız dillere destan bulutlar üzerindeki POKUT Yaylasında gideceğiz. Pokut Yaylasında bulunan Tanevit Dağ Evine yerleşeceğiz. Kahvaltıdan sonra istirahate çekileceğiz.
4. GÜN (20 Temmuz – Perşembe) : Kahvaltıdan sonra muhteşem doğasıyla bulutlar arasında (12 km) Pokut – Sal – Hzindak Üçlü yayla yürüyüşü yapacağız. Akşam yine Pokut Yaylasındaki Tanevit Dağ evine dönmüş olacağız. Akşam ateş- tulum-horon yapabileceğiz.
5. GÜN (21 Temmuz – Cuma) : Kahvaltıdan sonra araçla Ayder Yaylasına gideceğiz. Ayder yaylasında kısa turdan sonra, Ayder Yaylasından Huser Yaylasına yürüyüşle gidiş-dönüş (10 km) yapmış olacağız. Akşam yerleşeceğimiz Galer Düzünde bulunan Kasvaç Pansiyona yerleşeceğiz. Yemekten sonra istirahate çekileceğiz.
6. GÜN (22 Temmuz – Cumartesi) : Kahvaltıdan sonra araçla Karçkara doğru Yukarı Kavrun’a gideceğiz. Yukarı Kavrunda çok seçenekli yürüyüşler mevcut. Göller bölgesi, yaylalar bölgesi Kaçkar dağın etekleri. Zamana göre ilk tercih Yukarı Kavrun Kaçkar gölleri Yukarı Kavrun (10 km) veya irtifası yüksek olan Yukarı Kavrun – Samistal Yaylası – Yukarı Kavrun (10 km) yapacağız. Galer Düzene pansiyona dönmüş olacağız. Son gecemiz ateş-eğlence-horon yapabileceğiz.
7. GÜN (Temmuz – Pazar): Kahvaltıdan sonra dönüş yolunda Gelin Tulu Şelalesi, Bulut Şelalelerini ziyaret edeceğiz. Çamlı Hemşin yol üzerinde Fırtına Deresinde çay molası vereceğiz. Çay molasından sonra Çayelinde bulunan meşhur Lale Lokantasına Karadeniz yemekleri (kavurmalı kuru fasülye, kavurma, pide çeşitleri, mıhlama, sarmalar vb.) yiyeceğiz. Akşam en geç saat 19.00 da Rize – Artvin (Pazar) havalimanında olacağız. İyi yolculuklar.
ETKİNLİK SORUMLUSU : Mürsel BİLİR 0532 641 8672
DOĞADA KALIN SAĞLIKLI OLUN
Etkinlik Zorluk Seviyesi : 4 - Orta
- Kondisyon :Kondisyon gerekirir.
- Arazi :İrtifa değişimi fazladır.
- Parkur :Çoğunlukla arazide orman içinde yürünür. Çalı ve sık bitkilerle karşılaşılabilir
- Mesafe :10-20 Km arasında değişir.
- Kimler Katılabilir : Daha önce yürüyüş tecrübesi olan ve yürüyüş malzemeleri eksiksiz olanlar katılabilir.
* Bu döküman Türkiye Dağcılık Federasyonu standartları baz alınarak hazırlanmıştır.
Ferdi Kaza Sigortası Yaptırılması Katılımcının İnsiyatifindedir.
Sportif etkinliklerimiz İstanbul Valiliği İl Spor Müdürlüğü ve
Spor federasyonlarımız tarafından onaylanan yıllık faaliyet planımız çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Seyahatler yasalara uygun şekilde TURSAB Acentaları tarafından organize edilmektedir.
Duraklar
Durak Bilgisi Paylaşılmamış.
Gerekli Malzemeler
Doğa Yürüyüşü İçin Önerdiğimiz Malzemeler :
Küçük sırt çantası: Yürüyüş sırasında yedek giysi, yağmurluk, krem, fotoğraf makinesi , atıştırmalıklar gibi sık kullanacağınız malzemelerinizi koyacağınız 20-30lt kapasiteli, bir sırt çantası.
Çantada Bulunması Gerekenler: Temel İlkyardım Malzemeleri, düdük, kafa feneri, mevsime göre yedek kıyafet, yeteri kadar aperatif yiyecek.
Ayakkabı: Etkinlik bir doğa yürüşü içeriyor ise mutlaka bileği saran yürüyüş botu kullanmalısınız. Etkinlik bir tültürel gezi ise rahat bir ayakkabı seçebilirsiniz.
Tozluk: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde turlarda tozluk bulundurabilirsiniz. Bileğinizden dizinize kadar kapatır ve botunuza taş, toprak, çamur, kar girmesini engeller. Ayrıca olası çamurlu bir parkurda kıyafetiniz temiz kalır.
Yağmurluk: Yağmur ihtimali olan zamanlarda su geçirmez mont/ceket veya panço kullanabilirsiniz. Panço sırt çantanız dahil sizi baştan diz altına kadar yağmurdan korur.
Baton: Doğa yürüyüşü etkinliklerinde tercih edebilirsiniz. Özellikle yokuşlarda çok faydalıdır. Ayak ve dizlere binen yükü çift baton kullanımda neredeyse %25'e kadar azaltır.
Baş: Mevsime göre, bere, buff, şapka kullanılabilir.
Üst: Hava Şartlarına göre en üst katman için mont yada yağmurluk veya polar tercih edilebilir. Alt katman için termal çabuk kuruyan tshortlar kullanılmalıdır. Kesinlikle pamuklu kıyafet kullanılmamalıdır.
Alt: Sentetik kumaşlı rahat pantolonları tercih edilmelidir. Bu tür kumaş ıslansa bile çok çabuk kurur ve ısıyı muhafaza eder. Pantolonların kargo tipi bol cepli olmasında fayda var. Mevsime göre kısa pantolonla da yürüyebilirsiniz. Doğa sporlarında kot pantolon kullanılmaz.
Matara: En az 1 lt’lik su kabı. Termos kullanılabilir. Ağırlık dikkate alınmmalıdır.
İlkyardım: Rehberlerimizde ilkyardım malzemeleri olmasına rağmen sizde küçük bir ilkyardım çantası bulundurabilirsiniz.
Deniz-Göl: Eğer katıldığınız etkinlikte deniz, şelale, göl veya doğal termal havuz varsa yanınızda mayo/şort ve ince havlu bulundurmanızı öneririz.
Kişisel: Kişisel bakım malzemelerinizi unutmayın. Etkinliğe göre Diş fırçası, macunu, koruyucu kremler, parfüm, hijyen ürünleri gibi. Bunlar dışında şarj cihazlarınızı unutmayın.
Doğa Yürüyüşleri Bir Sportif Faaliyettir.
Sportif Faaliyetler için günlük kıyafetler uygun değildir.